معرفی بهترین جراحی لاپاراسکوپی رحم در شیروان

درمان قطعی آندومتریوز

اندومتریوز وضعیتی است که در آن بافتی شبیه پوشش رحم در در خارج از رحم شروع به رشد می کند. برخی از علائم آندومتریوز عبارتند از: پریودهای دردناک، پریودهای سنگین، درد لگن، درد هنگام رابطه جنسی، درد در هنگام ادرار یا حرکت روده، ناباروری، خستگی، اسهال و حالت تهوع. در نتیجه این یک بیماری مزمن و دردناک است و درمان‌های آن به منظور کاهش و مدیریت علائم آندومتریوز و کاهش سرعت پیشرفت بیماری می باشد. از آنجایی که اندومتریوز گاهی اوقات بر باروری تأثیر منفی می‌گذارد، برخی از درمان‌ها نیز با هدف بهبود باروری انجام می‌شوند. امروز می خواهیم در مورد درمان آندومتریوز با شما صحبت کنیم.

آندومتریوز چگونه درمان می شود؟

آندومتریوز چگونه درمان می شود؟

پزشک متخصص زنان گزینه های درمانی را با شما در میان می گذارد. آن ها خطرات و مزایای هر یک را تشریح خواهند کرد. همه ی خانم هایی که علائم شدید اندومتریوز دارند باید حتما درمان شوند.

هنگام تصمیم گیری در مورد اینکه کدام درمان برای شما مناسب است، چندین نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید. مانند:

  • سن
  • علامت اصلی شما درد باشد یا مشکل در باردار شدن
  • آیا می خواهید باردار شوید، برخی از درمان ها ممکن است مانع باردار شدن شما شوند.
  • چه احساسی نسبت به جراحی دارید.
  • آیا قبلاً هر یک از درمان ها را امتحان کرده اید.

اگر علائم شما خفیف باشد یا شما علائمی نداشته باشید، ممکن است نیازی به درمان نباشد. تقریباً همه زنان متوجه می شوند که علائم آن ها پس از یائسگی کاهش می یابد.

روش های درمان آندومتریوز چیست؟

چندین گزینه برای درمان آندومتریوز وجود دارد. اندومتریوز را می توان با دارو با جراحی یا ترکیبی از هر دو درمان کرد. درمان‌های کمکی مانند ورزش، رژیم غذایی سالم و کاهش وزن تأثیر مثبتی در کاهش علائم نشان داده‌اند.

روش های درمان آندومتریوز چیست؟

داروی ضددرد

در مواردی که درد ناشی از آندومتریوز متوسط تا شدید است، پزشک ممکن است برای کمک به مقابله با آن داروهای مسکن را تجویز کند. وقتی درد خیلی شدید نباشد و فقط چند روز در ماه باشد، بسیاری از زنان با داروهای مسکن، کاهش علائم را تجربه خواهند کرد.

پزشک شما ممکن است آن را برای درمان درد تجربه شده در طول قاعدگی، بین قاعدگی و در طول رابطه جنسی، همانطور که مشخصه آندومتریوز است، تجویز کند. اگر چند ماه است که مسکن مصرف می‌کنید و همچنان درد دارید، باید درمان های دیگر را جایگزین کنید.

درمان هورمونی

هورمون های بدن مستقیماً بر اندومتریوز تأثیر می گذارند. استروژن، به ویژه، علائم آندومتریوز را بدتر می کند، بنابراین هورمون درمانی برای کنترل تولید استروژن، و در نتیجه، کاهش درد طراحی شده است. درمان‌های هورمونی همچنین ممکن است به کند کردن رشد اندومتریوز (بافتی که خارج از رحم رشد می‌کند) کمک کند.

قرص های ضد بارداری

این قرص ها با کنترل هورمون‌ باعث می شود دوره های قاعدگی سبک تر، کوتاه تر و منظم تر با گرفتگی و درد کمتری ایجاد شود. همچنین، بسته به نحوه تجویز آن ها توسط پزشک متخصص زنان، قرص‌ها ممکن است باعث شوند که شما به‌کلی پریود نشوید.

این قرص ها حاوی استروژن و پروژسترون مصنوعی هستند و اثرات آن ها فقط در زمان مصرف باقی می ماند. پس از قطع مصرف قرص ها، دوره های دردناک و سنگین ممکن است برگردند

قرص‌های ضدبارداری را می‌توان با خیال راحت مصرف کرد، اما ممکن است عوارض جانبی ناخواسته‌ای مانند نفخ، افزایش وزن، خونریزی نامنظم بین دوره‌های قاعدگی و سردرد داشته باشد.

پروژسترون

درمان با پروژسترون (طبیعی) و پروژستین (نسخه مصنوعی) باعث کاهش یا در بیشتر موارد توقف پریود می شود، به کاهش علائم اندومتریوز کمک می کند و رشد آندومتر را کند می کند. پروژستین را می توان به صورت قرص، تزریقی یا از طریق دستگاه داخل رحمی (IUD) مصرف کرد. اگر به صورت قرص مصرف شود، اثرات پروژسترون پس از قطع قرص متوقف می شود. اگر از طریق IUD یا از طریق تزریق مصرف شود، ممکن است ماه‌ها یا بیشتر طول بکشد تا اثرات “از بین برود” و دوره و علائم عود کند.

انواع مختلفی از پروژستین ها وجود دارد و آنهایی که ممکن است برای یک فرد موثر باشند ممکن است برای دیگری موثر نباشند. بنابراین، پزشک شما ممکن است نوعی روش آزمون و خطا را برای درمان شما پیشنهاد کند. پروژسترون درمانی عوارض جانبی زیادی دارد که برخی از آنها عبارتند از نفخ، افسردگی، سردرد، خونریزی نامنظم، بدخلقی، بی حالی، سرگیجه، حالت تهوع، آکنه و افزایش وزن.

آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین

این داروها با سرکوب تولید گنادوتروپین ها، هورمون لوتئینه کننده (LH) و هورمون های محرک فولیکول (FSH) علائم اندومتریوز را بهبود می بخشند. کاهش تولید آنها منجر به کاهش قابل توجهی در تولید استروژن می شود و رشد اندومتریوز را متوقف می کند.

آگونیست های GnRH را می توان به صورت تزریق روزانه، تزریق ماهانه یا تزریق سه ماهه مصرف کرد. پزشک متخصص زنان شما احتمالاً توصیه می کند که این دارو را طولانی مدت مصرف نکنید. در عوض، استفاده از آن باید به شش ماه محدود شود و پس از آن باید استراحت کرد.

اگر می خواهید باردار شوید، هیچ یک از درمان های هورمونی نباید استفاده شود. در عوض، باید گزینه های دیگر را با پزشک متخصص زنان بررسی کنید.

درمان های جراحی

روش‌های جراحی برای اندومتریوز معمولاً زمانی در نظر گرفته می‌شوند که درد خیلی شدید باشد.

لاپاراسکوپی

تنها راه برای تایید تشخیص نهایی آندومتریوز، لاپاراسکوپی رحم و تخمدان نیز برای درمان آن استفاده می شود. این شامل ایجاد برش‌های کوچک در شکم و قرار دادن یک لاپاروسکوپ (یک ابزار کوچک و نازک پزشکی برای مشاهده رحم) برای دیدن رحم و سایر اندام‌های اطراف است.

هنگامی که از آن برای درمان آندومتریوز استفاده می شود، لاپاروسکوپ با ابزار جراحی مجهز می شود که پزشک متخصص زنان از آن ها برای برداشتن آندومتریوز استفاده می کند، در حالی که مراقبت از آسیب رساندن به بافت سالم اطراف آن است. پزشک همچنین ممکن است تصمیم بگیرد که هرگونه بافت اسکار ایجاد شده را برای پیشبرد هدف تسکین درد حذف کند.

در برخی موارد، هورمون درمانی حتی پس از انجام این جراحی همچنان برای استفاده تجویز می شود. درمان های هورمونی برای مبتلایان به اندومتریومای عود کننده (کیست های شکلاتی) توصیه می شود.

لاپاراتومی

این جراحی است که در حال حاضر به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد زیرا اکثر زنان مبتلا به آندومتریوز می توانند به جای آن با لاپاراسکوپی درمان شوند. این شامل ایجاد یک برش بزرگ در شکم به منظور حذف ضایعات اندومتریوز است. در موارد درد شدید ناشی از اندومتریوز، پزشک ممکن است تصمیم به انجام هیسترکتومی (برداشتن رحم) از طریق لاپاراتومی بگیرد. اگر پزشک تصمیم به برداشتن دهانه رحم در کنار رحم داشته باشد، هیسترکتومی کامل نامیده می شود.

در موارد نادر، پزشک ممکن است توصیه کند که لوله‌های فالوپ و تخمدان‌ها نیز برداشته شوند. در نظر گرفتن تمایل زنان به باروری بسیار مهم است، زیرا بدیهی است که بارداری پس از چنین روشی امکان پذیر نیست و در زنانی که هنوز می خواهند باروری خود را حفظ کنند، نمی توان هیسترکتومی را در نظر گرفت.

لاپاراتومی معمولا آخرین خط اقدام برای درمان اندومتریوز است و تنها زمانی توصیه می‌شود که همه گزینه‌های دیگر ناموفق باشند.

درمان های خانگی و سبک زندگی

علاوه بر داروهای تجویزی، جراحی‌ها و درمان‌های بدون نسخه، چندین تغییر در سبک زندگی وجود دارد، مانند اصلاح رژیم غذایی، ورزش کردن و کاهش وزن که ممکن است علائم اندومتریوز را بهبود بخشد.

تغییرات رژیم غذایی

ایجاد برخی تغییرات ساده در رژیم غذایی ممکن است به کاهش درد کمک کند. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه کاهش مصرف لبنیات پرچرب و گوشت قرمز ممکن است به کاهش شدت اندومتریوز کمک کند. سبزیجات ممکن است درد و علائم را کاهش دهند. برخی تحقیقات همچنین نشان می دهد که غذاهایی دریایی که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند نیز می توانند به کاهش درد و همچنین کاهش رشد اندومتریوز کمک کنند. امگا 3 به صورت مکمل موجود است.

درمان ناباروری مرتبط با اندومتریوز

یکی از عوارض شایع اندومتریوز کاهش باروری یا ناباروری است. اگر در نتیجه آندومتریوز مشکلی در بارداری دارید، ممکن است پزشک گزینه های زیر را به شما توصیه کند.

لاپاراسکوپی

این جراحی مانند زمانی که برای تسکین درد به عنوان علامت آندومتریوز استفاده می شود، انجام می شود. نشان داده شده است که برداشتن ضایعات اندومتریوز شانس بارداری را در موارد اندومتریوز خفیف بهبود می بخشد.

لقاح آزمایشگاهی (IVF)

اگر لاپاراسکوپی به بارداری کمکی نکرد، IVF  گزینه بعدی است.

کلام آخر

آندومتریوز می تواند یک بیماری دردناک باشد. مهم است که گزینه های خود را به طور گسترده با پزشک متخصص زنان در ساری قبل از تصمیم گیری در مورد یک دوره درمانی بررسی کنید. همچنین ممکن است در نظر داشته باشید که ممکن است مجبور شوید برای یافتن درمان مناسبی که به علائم درد شما کمک می کند، آزمایش و خطا انجام دهید. فقط به این دلیل که یک درمان خاص ممکن است برای شما موثر نباشد، به این معنی نیست که درمان بعدی موثر نخواهد بود.

دکتر عادله سجادی

دکتر عادله سجادی متولد سال 64 از مشهد، فارغ التحصیل پزشکی عمومی از دانشگاه تهران است. ایشان دوره ی تخصص زنان و زایمان را نیز در دانشگاه تهران گذرانده و دارای رتبه ی برتر بورد تخصصی از دانشگاه تهران می باشد. دکتر سجادی همچنین دارای مدرک سونوگرافی بارداری و گاینکولوژی از دانشگاه ایران و مدرک لاپاراسکوپی مقدماتی و پیشرفته از دانشگاه تهران است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *