مراقبتهای سه ماه دوم بارداری از آن جهت اهمیت دارند، که رشد جنین در این دوران بیشتر از هر دوره دیگری صورت میگیرد. پس اگر مادر به خوبی مراقب خود و جنین خود نباشد، ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شود. ماههای چهارم، پنجم و ششم بارداری سه ماهه سوم را تشکیل میدهند. شما باید معاینات و آزمایشات لازم در این سه ماه را سر وقت انجام دهید. سپس از مواد تغذیهای مناسب در این دوران استفاده کنید و با برنامههای مراقبتی هم آشنا باشید. در ضمن، نکاتی وجود دارند که شما با علم بر آنها در سه ماهه دوم بارداری از خود به خوبی مراقبت خواهید کرد. در ادامه قرار است در مورد مراقبتهای سه ماه دوم بارداری اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
معاینات پزشکی سه ماهه دوم دوران بارداری چیست؟
در حال حاضر افراد باردار مجبور هستند که با معاینات پزشکی در سه ماهه اول، دوم و سوم از سالم بودن جنین در شکم خود مطمئن شوند:
- ثبت کردن وزن مادر و بررسی وزن (در صورت کم بودن وزن باید غذا مصرف شود و در صورت افزایش وزن باید رژیم گرفته شود)
- انجام تستهای مربوط به اندازه گیری فشار خون
- گوش دادن به ضربان قلب جنین
- اندازه گیری ارتفاع رحم و بررسی رشد جنین
- آزمایش غربالگری سه ماهه دوم بارداری و بررسی سلامت جنین زیر نظر پزشک
- انجام تستهای دیابت
- سونوگرافی آنومالی
- تست کومبس غیرمستقیم در مادران rh منفی
آزمایشات لازم در سه ماهه دوم بارداری چیست؟
مادران از همان ابتدای بارداری تا زمانی که فارغ شوند، باید زیر نظر یک پزشک متخصص زنان باشند. این پزشک در مورد آزمایشات و مراقبتهای سه ماه دوم بارداری مادران را راهنمایی خواهد کرد. آزمایشات دوران بارداری زمان خاصی دارند و در فواصل تعیین شده انجام میشوند. در طول سه ماه دوم بارداری معمولا تمامی آزمایشاتی که در ماههای قبل انجام شده بودند، پاسخ داده میشوند. در سه ماهه دوم لازم است که شما دو بار تحت معاینه پزشکی قرار بگیرید. مهمترین اقدامات مراقبتی در این سه ماه که ممکن است با آزمایش همراه باشند، عبارتند از:
1. آزمایشات غربالگری
2. آزمایشات تشخیصی برای تشخیص آمینوسنترها
3. انجام سونوگرافیهای آنومالی
4. ثبت حرکات جنین در رحم و فشار خون
بهترین تغذیه در دوران بارداری سه ماهه دوم چیست؟
یکی از مهمترین سوالاتی که مادران میپرسند این است که در سه ماه دوم بارداری چه بخوریم؟ مسلما تغذیه مادر بر روی جنین و میزان رشد او تاثیر مستقیمی دارد. پزشکان معمولا برای سه ماه دون بارداری نکات تغذیهای خاصی را در نظر دارند. رژیم غذایی در این دوران باید سرشار از ویتامین و مواد مغذی باشد. برای مثال مادران میتوانند در صبحانه خود تخم مرغ و نانهای سبوس دار را بگنجانند. برخی دیگر از نکات تغذیه در این دوران از بارداری عبارتند از:
- مصرف به موقع و منظم ویتامینها و مکملهایی که از سوی پزشک تجویز شدهاند.
- خودداری کردن از خرید غذاهای بیرون به خصوص انواع فست فود
- مصرف انواع و اقسام سبزیجات و میوه به میزان کافی
- خودداری کردن از مصرف غذاهای شور، خیلی شیرین و غذاهایی که میزان چربی آنها زیاد است.
- در این دوران مصرف میگو، گوشتهای خام، لبنیات غیر پاستوریزه و کافئین و الکل ممنوع است.
برنامه مراقبتهای سه ماه دوم بارداری چیست؟
برای این که در سه ماه دوم بارداری به خوبی از خود و جنین خود مراقبت کنید، باید یک برنامه خاص را داشته باشید. تمامی معاینات و آزمایشاتی که در این دوران انجام میشوند، باید زیر نظر پزشک و در فواصل معین انجام شوند. پس در واقع این پزشک شما است که برنامه مراقبتهای سه ماه دوم بارداری را برای شما تهیه میکند. طبق این برنامه شما به عنوان یک مادر باید:
وزن خود را بررسی کنید. اگر مادر در این دوران بی اشتها باشد، ممکن است مواد مغذی مورد نیاز به بدن جنین نرسند. در نتیجه رشد جنین با مشکل مواجه شود.
اندازه گیری و ثبت کردن فشار خون را انجام دهد. اگر فشار خون شما بالا باشد، حتما باید در اولین فرصت آزمایشات ادرار را انجام دهید. آزمایشات ادرار اختلالات هورمونی و اختلال پروتئین در بدن مادر را مشخص خواهند کرد.
ضربان قلب جنین خود را چک کنید. معمولا از هفته ششم به بعد قلب جنین تشکیل میشود با تشکیل قلب ضربان قلب تیز شنیده خواهند شد. اگر در سه ماه دوم بارداری ضربان قلب جنین شنیده نشوند، باید به صورت جدی به فکر بررسی سلامت جنین خود باشید.
آزمایشات غربالگری را انجام دهید. این آزمایشات بخش مهمی از برنامه مراقبتهای سه ماه دوم بارداری را تشکیل میدهند.
سونوگرافی آنومالی را انجام دهید. این آزمایشات برای بررسی عیوب و نقصهای جنین انجام میشوند و انجام آنها در سه ماهه دوم بارداری مهم است.
آزمایشات قند خون را به همراه آزمایشات کومبس انجام دهید.
در سه ماه دوم بارداری به چه نکاتی باید توجه کنید؟
افزون بر این که باید آزمایشات و معاینات لازم را انجام دهید و به تغذیه خود توجه داشته باشید، طبق مراقبتهای سه ماه دوم بارداری لازم است به چند نکته مهم نیز توجه کنید:
- نشانههای زایمان زودرس را بشناسید.
- به حرکت کردن جنین توجه کنید.
- در ماه ششم به بعد پیاده روی کنید.
- سلامت جنین خود را در دورههای زمانی مشخص بررسی کنید.
کلام آخر
ما در این مطلب در مورد مراقبتهای سه ماه دوم بارداری صحبت کردیم. در این سه ماه شما باید مدام زیر نظر پزشک متخصص زنان در شیروان معاینات و آزمایشات خاص را انجام دهید. آزمایشات قند خون، فشار خون، کومبس و انومالی این آزمایشات را تشکیل میدهند. برای انجام آنها لازم است که از یک برنامه مراقبتی که پزشکتان ارائه کرده است برخوردار باشید. در ضمن، در این سه ماه باید به تغذیه خود توجه کنید و عمدتا از مواد تغذیهای مفید و مقوی استفاده نمایید. توجه به برخی نکات نیز در این زمینه مهم است.