مراقبت های سه ماه سوم بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است. سه ماهه سوم دوران بارداری شما برای تولد نوزاد آماده می شوید. از هفته 27 تا هفته 40، در طول سه ماهه سوم جنین همچنان به رشد سایز و وزن خود ادامه می دهد، بدن شما نیز برای زایمان آماده می شود. این می تواند زمان چالش برانگیزی باشد. هم از نظر جسمی و هم از نظر احساسی، در این مطلب چند نکته برای مراقبت از خود و آمادگی برای تولد نوزاد در سه ماهه سوم آورده شده است.
ویزیت های بارداری در سه ماهه سوم بارداری چیست؟
در طول ویزیت های سه ماهه دوم و سوم بارداری، پزشک متخصص زنان در شیروان ممکن است موارد زیر را بررسی کند، بسته به وضعیت پزشکی فعلی شما و سلامت جنین:
- هرگونه علائم یا ناراحتی فعلی
- وزن
- فشار خون
- آزمایش ادرار. این برای یافتن آلبومین، پروتئینی است که ممکن است نشان دهنده پره اکلامپسی یا سموم باشد، و گلوکز، که ممکن است نشان دهنده هایپرگلیسمی باشد.
- موقعیت، رشد و تکامل جنین شما
- ارتفاع فوندوس (بالای رحم)
- ضربان قلب جنین
با شروع سه ماهه سوم، پزشک متخصص زنان برنامه ویزیت های دوران بارداری شما را از ماهانه به هر دو هفته یکبار تغییر می دهد. ویزیت های دوران بارداری شما ممکن است هر هفته یک بار در ماه گذشته برنامه ریزی شود. این برنامه به وضعیت پزشکی شما، رشد و تکامل جنین و ترجیح پزشک شما بستگی دارد.
در هفته های آخر بارداری (با شروع تقریباً از هفته سی و هشتم)، ممکن است معاینه لگنی برای تعیین گشاد شدن دهانه رحم انجام شود. پزشک شما نیز در مورد هرگونه انقباض میپرسد و در مورد روشهای زایمان باهم صحبت می کنید.
علائم و نکات مراقبتی سه ماهه سوم بارداری
با پیشرفت بارداری، حرکات کودک شما آشکارتر می شود. این احساسات هیجان انگیز اغلب با افزایش ناراحتی و سایر علائم و نشانه ها از جمله:
1-انقباضات براکستون هیکس: ممکن است این انقباضات خفیف و نامنظم را به عنوان یک سفتی خفیف در شکم خود احساس می کنید. احتمال بروز آن ها در بعد از ظهر یا عصر، بعد از فعالیت بدنی بیشتر است. این انقباضات نزدیک ه موعد زایمان بیشتر و قوی تر می شوند. اگر انقباضات منظم شد و به طور پیوسته قدرت آن افزایش یافت، با پزشک خود حتما تماس بگیرید.
2-کمردرد: هورمون های بارداری بافت همبند را که استخوان های شما را در جای خود نگه می دارد، به خصوص در ناحیه لگن شل می کنند. این تغییرات می تواند برای کمر شما سخت باشد و اغلب منجر به ناراحتی در سه ماهه سوم بارداری می شود. هنگامی که می خواهید بشینید، صندلی محکم و دارای تکیه گاه را انتخاب کنید. ورزش منظم داشته باشید. کفشهای با قوس خوب و مناسب بپوشید. اگر درد شدید یا مداوم دارید، به پزشک خود مراجعه کنید.
3-تنگی نفس. شما ممکن است به راحتی به سرفه بیفتید، در موقعیتی بشنید و قرار بگیرید، که به ریه هایتان فضای بیشتری برای انبساط بدهید.
4-سوزش سردل. هورمون های بارداری در این سه ماه دریچه بین معده و مری را شل می کنند. این می تواند به اسید معده اجازه دهد تا به مری شما برگشت کند و باعث سوزش سر دل شود. برای جلوگیری از سوزش سر دل، وعده های غذایی کوچک و مکرر بخورید.. همچنین از غذاهای سرخ شده، مرکبات، شکلات و غذاهای تند یا سرخ شده پرهیز کنید.
5-رگ های عنکبوتی، واریس و هموروئید.: افزایش گردش خون ممکن است باعث شود رگهای ریز قرمز مایل به ارغوانی (رگهای عنکبوتی) روی صورت، گردن و بازوها ظاهر شوند. قرمزی معمولا پس از زایمان محو می شود. همچنین ممکن است متوجه رگ های متورم (واریس) روی پاهای خود شوید. رگهای واریسی دردناک و خارش دار در ناحیه رکتوم شما (بواسیر) نیز ممکن است رخ دهد. برای کاهش این تورم، ورزش کنید و بلند کردن پاهایتان به صورت مکرر، فیبر زیادی را در رژیم غذایی خود بگنجانید و مایعات زیادی بنوشید.
6-تکرر ادرار. همانطور که کودک شما در رحم رشد می کند، فشار بیشتری روی مثانه خود احساس خواهید کرد. ممکن است متوجه شوید تعداد دفعات دفع ادرار شما بیشتر شده است. این فشار اضافی همچنین ممکن است باعث نشت ادرار در شما شود، به خصوص وقتی می خندید، سرفه می کنید، عطسه می کنید، خم می شوید یا بلند می شوید. اگر این مشکل است، از آستر شورت استفاده کنید. اگر فکر می کنید ممکن است مایع آمنیوتیک نشت کند، به پزشک خود مراجعه کنید.
سایر نکات مراقبتی عبارتند از:
- اجتناب از غذاهایی که علائم شما را بدتر می کنند، مانند شکلات، غذاهای تند و کافئین.
- در این دوران از خم شدن یا دراز کشیدن بعد از غذا خودداری کنید.
- نباید دو ساعت قبل از خواب غذا بخورید.
- زمانی که خسته هستید استراحت کنید.
- موقعیت ها را اغلب تغییر دهید. برای مدت طولانی ننشینید یا برای مدت طولانی نایستید.
- از بخارات، مواد شیمیایی و دود تنباکو خودداری کنید.
- فعال ماندن در سه ماهه سوم بارداری،ورزش در دوران بارداری می تواند فواید زیادی داشته باشد، از جمله تسکین درد و تورم کمر، کمک به خواب بهتر و افزایش انرژی شما. ورزش همچنین به آماده سازی عضلات شما برای زایمان کمک می کند. در مورد انواع فعالیت هایی که می توانید در سه ماهه سوم بارداری خود انجام دهید، با پزشک خود صحبت کنید.
- مصرف ویتامین های که پزشک به شما توصیه کرده را ادامه دهید.
- با انجام تمرینات ورزشی مانند کگل کف لگن خود را تمرین دهید.
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید از خوردن غذاهای دریایی و لبنیات غیر پاستوریزه خودداری کنید.
- سفرهای طولانی با ماشین و هواپیما یا هر وسیله ای نقلیه را در این سه ماه آخر بارداری را به تعویق بیاندازید.
بیشتر بخوانید: مراقبت های سه ماهه اول بارداری
چه زمانی در سه ماهه سوم بارداری به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر بلافاصله به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید:
- خونریزی واژینال یا ترشحات آبکی و شفاف واژن
- تهوع شدید، استفراغ یا درد شکم
- تاری دید ناگهانی یا سردرد شدید
- تورم ناگهانی صورت، انگشتان دست یا مچ پا
- تب
- انقباضات منظم، دردناک قبل از هفته 37 بارداری
- تغییر در حرکات کودک شما