زایمان طبیعی به زایمان واژینال گفته میشود که بدون مداخلات پزشکی مانند انجام میشود. زایمان طبیعی نقطهی مقابل زایمان سزارین است که توسط عمل جراحی نوزاد از رحم خارج میشود. همچنین در اکثر موارد زایمان طبیعی بدون استفاده از داروهای مسکن و یا تزریق اپیدورال انجام گردد. در این مطلب می خواهیم در مورد زایمان طبیعی و مزایایی آن با شما صحبت کنیم.
ویژگیهای زایمان طبیعی چیست؟
- طی شدن روند زایمان بدون هرگونه داروی مسکن و یا ضد درد
- عدم استفاده از مداخلات پزشکی مانند اپیزیوتومی (بریدگیهایی که در ناحیه بین واژن و مقعد به منظور سهولت تولد نوزاد ایجاد میشود)
- محل زایمان طبیعی میتواند با انتخاب خود فرد محلی غیر از بیمارستان مانند خانه و یا زایشگاه باشد.
مزایای زایمان طبیعی چیست؟
- امکان انجام زایمان در خانه و در کنار خانواده
- تولد نوزاد در موعد مقرر (تاریخهایی که جهت تولد نوزاد در زایمان سزارین مشخص میشود معمولاً چند روز زودتر از موعد اصلی تولد میباشد و در صورت اشتباه محاسباتی ممکن است منجر به تولد نوزاد نارس شود)
- جلوگیری از افت فشار خون و سایر عوارش داروهای مسکن و بیهوشی
- بهبود سریع تر و دوران نقاهت کوتاه تر
- مرخص شدن سریعتر از بیمارستان
- عدم نیاز به مراقبتهای ویژه برای نوزاد (در اغلب موارد نوزادانی که با زایمان سزارین متولد میشوند نارس بوده و احتیاج به چند روز بستری در بخش مراقبتهای ویژه را دارند)
- افزایش پتانسیل شیردهی
- کاهش خط عفونت و تشکیل شده لختههای خون
- در آغوش گرفتن نوزاد و برقراری تماس پوستی بلافاصله پس از تولد
تکنیکهای کاهش درد در زایمان طبیعی چیست؟
همان طور که اشاره شد در زایمان طبیعی معمولاً هیچ گونه داروی مسکن و ضد درد برای شما تجویز نخواهد شد بنابراین لازم است در ماههای آخر بارداری تکنیکهای مختلف کنترل درد را بیاموزید تا در روز زایمان بتوانید بدون هیچ گونه مشکل خاصی زایمان را به پایان برسانید.
برخی از انواع تکنیکهایی که به کاهش درد کمک مینماید عبارتند از:
- مدیتیشن، یوگا و تمرینات تنفسی
- ماساژ درمانی
- آب درمانی: شناور بودن در آب از فشار عضلات شکم میکاهد و منجر به شل شدن عضلات پرینه (ناحیه بین واژن و مقعد) میشود و در نتیجه خطر پارگی این ناحیه کاهش مییابد.
به طور کلی در سالهای اخیر روشهای بسیاری مانند استفاده از تحریکهای الکتریکی پوستی و … جهت زایمان بدون درد شیوع یافتهاند و بیمارستانها بیشتر از گذشته از انواع روشهای کاهش درد در هنگام زایمان استقبال مینمایند. بنابراین در صورتی که زایمان طبیعی را انتخاب کردهاید میتوانید از ماهها پیش از فرار سیدن موعد زایمان در مورد انواع روشهای کاهش درد در هنگام زایمان تحقیق نمائید و با کمک پزشک متخصص زنان خود بهترین و مناسب ترین روش را برای خود انتخاب نمائید.
آمادگی برای زایمان طبیعی
- انجام ورزش در طی دوران بارداری مانند شنا، یوگای بارداری، پیادهروی و … میتواند هم در خوش فرم ماند بدن در طی بارداری به شما کمک نماید و هم اینکه بدن شما را در شرایط مساعد برای زایمان بدون درد قرار دهد.
- انجام تمرینات کف لگن یا کگل
- شرکت در دورههای زایمان طبیعی به همراه شریک عاطفی خود
- یادگیری و انجام تکنیکهای تمدد اعصاب و کنترل درد
- تغذیه مناسب و در صورت نیاز مصرف ویتامین ها و مکمل های غذایی
- ایجاد محیطی آرام و کاهش استرس
نحوه انجام زایمان طبیعی به چه صورت است؟
معمولاً چند ساعت پیش از شروع بارداری دردهای عضلانی در ناحیهی زیر شکم احساس خواهید کرد، شروع این دردها به این معنا میباشد که باید سریع برای زایمان به بیمارستان یا کلینیک مراجعه کنید، در صورتی که قصد زایمان در منزل را دارید باید با پزشک و یا مامای خود تماس بگیرید تا در اولین فرصت به منزل شما بیاید.
زمانی که انقباضات به 60 ثانیه رسید و فواصل بین انقباضات به 5 دقیقه رسید زمانی است که باید در مرکز درمانی حضور داشته باشید.
پس از اینکه دهانه رحم شما به قدر کافی باز شد سر نوزاد به سمت خارج نمایان میشود، در این مرحله باید با راهنماییهای پزشک خود نوزاد را با زور زدن به بیرون از بدن خود برانید، پس از چند فشار نوزاد به طور کامل خارج خواهد شد، بند ناف توسط پزشک بریده خواهد شد، چند دقیقه پس از خروج نوزاد در مرحلهی بعد جفت نیز خارج خواهد شد و زایمان به پایان خواهد رسید.
پس از پایان یافتن زایمان میتوانید به همراه نوزاد به بخش مراقبتهای پس از زایمان منتقل شوید. در اکثر موارد 24 ساعت پس از زایمان میتوانید به همراه نوزاد خود به منزل بازگردید.
نکات منفی زایمان طبیعی چیست؟
یکی از مواردی که در زایمان طبیعی ممکن است با آن مواجه شوید عدم استفاده از داروهای ضد درد میباشد. این گزینه برای افرادی که تحمل اندکی در مقابل درد دارند و یا در مواقعی که زایمان دچار پیچیدگی میشود ممکن است مناسب نباشد.
زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟
بر اساس تمام منابع و تحقیقات انجام شده زایمان طبیعی بهترین گزینه جهت تولد نوزاد میباشد اما انتخاب روش زایمان در درجهی اول به وضعیت سلامت کلی مادر و جنین بستگی دارد، در برخی مواقع به دلیل بروز موارد پیش بینی نشده و یا در بارداریهای پرخطر ممکن است زایمان سزارین بهترین گزینه جهت تضمین سلامت مادر و کودک باشد. بنابراین در مواقعی که پزشک به شما توصیه مینماید زایمان سزارین داشته باشید بهتر است نظر پزشک را در اولویت قرار دهید اما در مواقعی که هیچ گونه مشکلی جهت زایمان وجود ندارد بهترین گزینه انتخاب زایمان طبیعی میباشد.