یکی از مسائل بسیار مهمی که زنان در دوران بارداری باید به آن توجه کنند این است که مراقبت های دوران بارداری شامل چه مواردی می شود؟ و یا از چه زمانی باید آغاز شود؟ یکی از لذت بخش ترین دوران زندگی تمام خانم ها دوران بارداری می باشد اما آموزش و انجام کارهای لازم در این دوران و تطبیق تحولات جسمی و روحی از جمله نیازهای اولیه مادران از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. امروز می خواهیم به مراقبت های دوران بارداری و اینکه چرا انجام آن ها اهمیت دارد بپردازیم.
چرا مراقبت های دوران بارداری مهم است؟
مراقبت های دوران بارداری مراقبت هایی است که یک زن در دوران بارداری دریافت می کند. رفتن زودهنگام و منظم برای مراقبت های دوران بارداری می تواند به مادران و نوزادانشان کمک کند تا سالم بمانند. مراقبت منظم به پزشک متخصص زنان و زایمان امکان می دهد هر مشکلی را در اسرع وقت پیدا کنند و آن را درمان و مدیریت کند.
مهم است که مراقبت های دوران بارداری را در اسرع وقت شروع کنید. در حالت ایده آل، حتی قبل از شروع بارداری.
مراقبت های دوران بارداری چیست؟
پزشک متخصص زنان شما سلامت بارداری شما را بررسی می کند. پزشک تاریخ پایان دوران بارداری شنا را محسابه می کند. این یک تخمین از زایمان کودک شما را نشان می دهد. بسیاری از افراد بین هفته های 38 تا 41 بارداری زایمان می کنند.
پیشرفت بارداری شما بررسی می شود. این شامل رشد کودک، ضربان قلب جنین، تغییرات وزن و فشار خون، و سلامت و راحتی کلی شما می شود.
پزشک شما مشکلات قبل شما را مورد بررسی قرار می دهد و نگرانیهای فعلی را قبل از بروز مشکلات مدیریت می کند. که شامل آزمایش های مختلف خون و ادرار و غیره می شود.
پزشک در مورد تغییرات طبیعی که در دوران بارداری اتفاق می افتد صحبت خواهد کرد. آن ها همچنین در مورد تغییراتی که ممکن است طبیعی نباشند صحبت خواهند کرد و در مورد تغییرات سبک زندگی به شما توصیه می کنند و به سوالات شما پاسخ خواهد داد. آن ها همچنین به شما کمک می کنند تا برای زایمان آماده شوید.
مراقبت های دوران بارداری به طور کلی شامل موارد زیر می شود:
- مدیریت علائم بارداری
- آزمایشات غربالگری
- مدیریت بیماری های مانند دیابت یا فشار خون و ….
- ورزش کردن
- تغذیه سالم
- کاهش استرس
- آماده شدن برای زایمان
اقدامات و مراقبت های لازم در دوران بارداری
آنچه که بیش از همه مهم است محافظت از کودک خود از این لحظه به بعد است. البته بهتر است مراقبت های بارداری را قبل از باردار شدن شروع کنید، مانند کنترل بیمارهای مانند دیابت و….
کنترل شرایط بارداری
- یک بیماری مزمن مانند دیابت، فشار خون یا بیماری قلبی دارید.
- خطر زایمان زودرس وجود دارد.
- 35 سال یا بیشتر سن دارید.
- بیش از یک جنین باردار هستند.
عوامل و شرایط پزشکی پیچیده دیگر که ممکن است شما را در دسته ی باردارهای پرخطر قرار دهد.
بازدیدهای معمول و تست
برای برنامه ریزی اولین معاینه در 6 تا 8 هفته اول بارداری یا زمانی که قاعدگی شما 2 تا 4 هفته تاخیر دارد، باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. بسیاری از پزشکان متخصص زنان اولین ویزیت را قبل از 8 هفته برنامه ریزی نمی کنند، مگر اینکه مشکلی وجود داشته باشد.
اگر سالم هستید و هیچ فاکتور خطر پیچیده ای ندارید، می توانید انتظار داشته باشید که به پزشک متخصص زنان خود طبق برنامه ی زیر مراجعه کنید:
- هر 4 هفته تا مراجعه به پزشک تا هفته 28 بارداری
- سپس، هر 2 هفته تا 36 هفته
- سپس، یک بار در هفته تا زمان زایمان کودک
در هر چکاپ معمولا وزن و فشار خون شما بررسی و یادداشت می شود. اندازه و شکل رحم شما نیز ممکن است از هفته بیست و دوم اندازه گیری گردد تا پزشک ببیند آیا جنین به طور طبیعی در حال رشد و تکامل است یا نه.
در طی یک یا چند مورد از ویزیت ها، یک نمونه ادرار کوچک برای آزمایش قند (گلوکز) و پروتئین ارائه می دهید.
غربالگری گلوکز اغلب در هفته ی 12 بارداری برای زنانی که در معرض خطر بالاتر دیابت بارداری هستند، انجام می گردد. این شامل زنانی می شود که:
- قبلاً نوزادی با وزن بیش از 4 کیلوگرم داشته اند.
- سابقه خانوادگی دیابت دارند.
- چاق هستند.
تمام خانم های باردار دیگر در هفته 24 تا 28 برای دیابت آزمایش می دهند. آن ها یک مایع شیرین می نوشند و بعد از یک ساعت برای آزمایش قند خون می گیرند. اگر سطح قند خون بالا باشد، آزمایشهای بیشتر میتواند تایید کند که آیا دیابت بارداری است یا خیر.
تست های قبل از تولد
آزمایشات و تست های قبل از تولد می تواند به پزشک متخصص زنان کمک کند، تا مواردی مانند نقص مادرزادی یا مشکل کروموزومی در جنین را پیدا کنند. آزمایشات قبل از تولد در سه ماهه اول، دوم و سوم انجام می شود.
برخی از آزمایشهای قبل از تولد، آزمایشهای غربالگری هستند که تنها میتوانند احتمال بروز مشکل را آشکار کنند. سایر آزمایشات قبل از تولد، آزمایش های تشخیصی هستند که می توانند به طور دقیق تشخیص دهند که آیا جنین مشکل خاصی دارد یا خیر. یک آزمایش غربالگری گاهی با یک آزمایش تشخیصی دنبال می شود. اینها می تواند شامل آزمایش خون، آمنیوسنتز و تصویربرداری سونوگرافی باشد.
نگرانی های رایج بارداری
برخی از زنان نگران شرایط پزشکی خود هستند، مانند دیابت، و اینکه چگونه می تواند بر بارداری تاثیر بگذارد. مهم است که با پزشک خود صحبت کنید، او ممکن است تغییری در داروها یا درمان هایی که می تواند نگرانی شما را کاهش دهد توصیه کند. همچنین می نواند دیابت در دوران بارداری ایجاد شود.
سایر شرایطی که ممکن است با بارداری همراه باشد عبارتند از:
- پره اکلامپسی (که به آن مسمومیت بارداری نیز می گویند): این وضعیت می تواند بعد از ماه ششم اتفاق بیفتد و باعث فشار خون بالا، ادم (جمع شدن مایع در بافت های بدن که باعث تورم دست ها، پاها یا صورت می شود) و پروتئین در ادرار شود.
- جفت سرراهی
- جنین بریچ
رژیم غذایی و افزایش وزن
کنترل افزایش وزن در اواخر بارداری سخت تر می شود، بنابراین سعی کنید از افزایش وزن زیاد در چند ماه اول خودداری کنید. با این حال، عدم به دست آوردن وزن کافی نیز می تواند باعث مشکلاتی مانند رشد ضعیف جنین و زایمان زودرس شود.
پزشکان توصیه می کنند که زنان حدود 300 کالری به مصرف روزانه خود اضافه کنند تا به تغذیه کودک در حال رشد کمک کنند. پروتئین باید بیشتر این کالری ها را تامین کند، اما رژیم غذایی شما باید حاوی مقدار زیادی میوه، غلات و سبزیجات تازه باشد.
پزشک ممکن است برای اطمینان از دریافت کافی آهن، کلسیم و اسید فولیک، یک ویتامین قبل از تولد تجویز کند. همچنین زمان خوبی برای ورزش منظم طبق توصیه پزشک می باشد.
سایر مراقبت های دوران بارداری عبارتند از:
- از مصرف دخانیات و نوشیدن های الکل دار خودداری کنید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- داروهای بدون نسخه به دلیل اثرات بالقوه آن ها بر روی جنین عموماً غیرمجاز در نظر گرفته می شوند. اکثر پزشکان توصیه می کنند در صورت امکان از هیچ داروی بدون نسخه استفاده نکنید،