معرفی بهترین جراحی لاپاراسکوپی رحم در شیروان

کیست بارتولن

کیست بارتولن که به عنوان کیست غده بارتولین یا کیست مجرای بارتولین نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که غده بارتولن یکی از دو غده مسئول روانکاری واژن با مایع پر شود. منافذ غدد که در دو طرف ورودی واژن قرار دارند، گاهی اوقات ممکن است به دلیل عفونت یا دلایل دیگر مسدود شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، تجمع مایع منجر به تشکیل کیست می شود. کیست بارتولن همیشه نیاز به درمان ندارد، اما اگر دردناک، بیش از حد بزرگ یا عفونی شود، گزینه‌هایی درمانی وجود دارد. در این مطلب در مورد کیست بارتولن و علائم آن توضیح داده می شود.

علائم کیست بارتولن چیست؟

کیست بارتولن چیست؟

اگر مجاری غدد در ورودی واژن مسدود شود، کیست بارتولن می تواند ایجاد شود. غدد بارتولین در هر دو طرف دهانه واژن قرار گرفته است و مایعی تولید می کند که به روان شدن واژن کمک می کند. بعضی اوقات این غدد مسدود می شوند و مایع درون آن ها تجمع می یابد و باعث ایجاد کیست می شود. اگر مایع عفونی شود، چرک ایجاد شده و به آبسه بارتولن تبدیل می شود.

کیست یا آبسه بارتولن اغلب در یک طرف دهانه واژن ایجاد می شود.

علائم کیست بارتولن چیست؟

در بسیاری از موارد، کیست بارتولن هیچ علامتی ایجاد نمی کند و ممکن است تنها در حین تمیز کردن اندام تناسلی یا معاینه لگن کشف شود. اکثر کیست ها نرم و بدون درد هستند و بدون هیچ مشکلی خود به خود برطرف می شوند.

برخی از زنان ممکن است گزارش دهند که در هنگام حرکت یا در حین مقاربت احساس درد ناخوشایندی دارند. برخی دیگر ممکن است، یک توده متورم قرمز دردناک را تجربه کنند.

با این حال، ممکن است کیست با باکتری، عفونی شده و به یک توده چرکی به نام آبسه تبدیل شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • یک توده متورم، قرمز و دردناک
  • ترشحات زرد مایل به سبز از توده
  • دمای بالا همراه با لرز
  • دردهای عمومی
  • کسالت (احساس ناخوشی عمومی)
  • درد هنگام رابطه جنسی

کیست بارتولن گاهی اوقات می تواند بیش از حد بزرگ شود و در هنگام نشستن، راه رفتن، یا درگیر شدن در فعالیت بدنی یا رابطه جنسی باعث ناراحتی شود. حتی اگر عفونتی وجود نداشته باشد، یک کیست به این اندازه همچنان می تواند باعث درد شود

کیست بارتولن چیست؟

علل ایجاد کیست بارتولن چیست؟

علت کیست بارتولن اغلب ناشناخته است اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عفونت باکتریایی واژن
  • مخاط واژن بسیار غلیظ
  • یک آسیب به واژن
  • یک بیماری مقاربتی مانند سوزاک یا کلامیدیا

حدود 2 درصد از زنان در مقطعی از زندگی خود دچار کیست بارتولن می شوند. این بیماری در زنان فعال جنسی بین 20 تا 30 سالگی شایع است. هر چه سن شما بالاتر می رود، احتمال ابتلا به کیست کاهش می یابد، زیرا غدد معمولاً با افزایش سن کوچک شده و مخاط کمتری تولید می کنند.

چگونه کیست بارتولن تشخیص داده می شد؟

پزشک متخصص زنان کیست بارتولن را با معاینه لگن تشخیص می دهد. پزشک همچنین در مورد سابقه پزشکی شما (از جمله سابقه جنسی) سؤال می کنند و نمونه ای از مخاط را برای آزمایش کلامیدیا و سوزاک می گیرند.

بر اساس سن شما و خطر ابتلا به عفونت‌های مقاربتی، پزشک شما ممکن است آزمایش خون را برای غربالگری کلامیدیا، سوزاک، HIV و سیفلیس توصیه کند.

چگونه کیست بارتولن درمان می شود؟

درمانی که باید برای کیست بارتولن تجویز می شود. به اندازه ی آن، شدت علائم و وجود عفونت بستگی دارد، کیست های کوچک یا غیر عفونی معمولاً نیازی به درمان ندارند. اما رایج‌ترین درمان ها عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک ها
  • نشستن در حمام گرم
  • جراحی برای تخلیه آبسه

در صورت عود کیست ها توصیه می شود که برش و تخلیه انجام شود که این روش شامل ایجاد شکافی در غده از طریق بریدگی زهکشی و بخیه زدن انتهای آن است. هنگامی که با وجود این روش‌ها، کیست دوباره ظاهر شد، تنها گزینه برداشتن غده بارتولن با جراحی است.

مانند هر کیست دیگری، هرگز نباید کیست بارتولن را خودنان تخلیه کنید یا سوزن وارد آن کنید، زیرا ممکن است خطر عفونت باکتریایی را افزایش دهد.

سوالات متداول

کلام اخر

داشتن کیست بارتولن می تواند ناراحت کننده باشد، اما به ندرت جدی است. این احتمال وجود دارد که کیست شما خود به خود برطرف شود یا در صورت نیاز به درمان ها پاسخ خوبی بدهد. در حالی که هیچ راهی برای جلوگیری از تشکیل کیست بارتولن وجود ندارد، اعتقاد بر این است که انجام رابطه جنسی ایمن خطر شما را کاهش می دهد.

دکتر عادله سجادی

دکتر عادله سجادی متولد سال 64 از مشهد، فارغ التحصیل پزشکی عمومی از دانشگاه تهران است. ایشان دوره ی تخصص زنان و زایمان را نیز در دانشگاه تهران گذرانده و دارای رتبه ی برتر بورد تخصصی از دانشگاه تهران می باشد. دکتر سجادی همچنین دارای مدرک سونوگرافی بارداری و گاینکولوژی از دانشگاه ایران و مدرک لاپاراسکوپی مقدماتی و پیشرفته از دانشگاه تهران است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *